Ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η υπογονιμότητα είναι νόσος του ανδρικού ή του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος που ορίζεται από την αποτυχία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες φυσιολογικής συνουσίας χωρίς μέτρα αντισύλληψης.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων σε αναπαραγωγική ηλικία παγκοσμίως – και έχει αρνητική επίδραση στις οικογένειές τους και τις κοινότητες όπου ζουν. Εκτιμάται ότι παγκόσμια, αριθμός μεταξύ 48 εκατομμυρίων ζευγαριών και 186 ατόμων ζουν με υπογονιμότητα. (2, 3, 4)
Η μελέτη αυτή ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που έγινε σε 37 ασθενείς με ολιγοασθενοσπερμία που λάμβαναν θεραπεία με Ενδομητρική Σπερματέγχυση την περίοδο 2016-2017. Στη μελέτη, οι ασθενείς με ολιγοασθενοσπερμία χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες που είτε έλαβαν (ομάδα υπό θεραπεία) είτε όχι (ομάδα ελέγχου) Μυο-Ινοσιτόλη. Οι ασθενείς της ομάδας υπό θεραπεία έλαβα 0,5ml of Μυο-Ινοσιτόλης σε συγκέντρωση 2 mg/ml and επωασμένη σε εκκολαπτήριο σε 37°C για 2 ώρες, αλλά στην ομάδα ελέγχου δεν έγιναν παρεμβάσεις. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στην κινητικότητα του σπέρματος κατά τη θεραπεία με Μυο-Ινοσιτόλη. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα της μεθόδου επιβεβαιώθηκε με την επίτευξη εγκυμοσύνης στο 18% των ασθενών υπό θεραπεία, ποσοστό περίπου διπλάσιο από αυτό των ασθενών που δεν έλαβαν το φάρμακο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η χρήση Μυο-Ινοσιτόλης είναι αρκετά επαρκής ώστε να αλλάξει τις παραμέτρους του σπέρματος για να αυξήσει την πιθανότητα γονιμοποίησης.
Int J Reprod Biomed (Yazd). 2019 Oct; 17(10): 749–756. Published online 2019 Nov 7. doi: 10.18502/ijrm.v17i10.5296
Ινοσιτόλη
συνένζυμο Q10
A-Λιποϊκό Οξύ
Ν-ακέτυλο-κυστεϊνη
L-Καρνιτίνη
L-Αργινίνη
** Όλα τα παραπάνω δεδομένα δημοσιεύονται ως κλινικές δοκιμές και δεν αναφέρονται σε ισχυρισμούς της EFSA. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να είναι ιατρική ή θεραπευτική συμβουλή.