Νόσος του Parkinson
Η νόσος του Parkinson είναι μια νευροεκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει κυρίαρχα τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη (ντοπαμινεργικούς) σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται φαιά ουσία. Τα συμπτώματα γενικά εξελίσσονται αργά με την πάροδο των ετών. Η πρόοδος των συμπτωμάτων είναι συχνά διαφορετική από τον ένα άνθρωπο στον άλλο λόγω της ποικιλομορφίας της νόσου. Οι άνθρωποι με νόσο του Parkinson μπορεί να βιώνουν:
- Τρόμο, κυρίως κατά την ανάπαυση, ο οποίος περιγράφεται ως ιδιοπαθής τρόμος στα χέρια. Μπορεί να εμφανίζονται και άλλες μορφές τρόμου
- Βραδύτητα και μείωση εύρους της κίνησης (βραδυκινησία και υποκινησία)
- Δυσκαμψία των άκρων (ακαμψία)
- Προβλήματα στο βάδισμα και έλλειψη ισορροπίας (αστάθεια στάσης)
Πέρα από τα σχετιζόμενα με την κίνηση («κινητικά») συμπτώματα, τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson μπορεί να μη σχετίζονται με την κίνηση («μη κινητικά»). Οι άνθρωποι με νόσο του Parkinson συχνά επηρεάζονται περισσότερο από τα μη κινητικά συμπτώματα από ότι με τα κινητικά. Παραδείγματα μη κινητικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν: κατάθλιψη, ανησυχία, απάθεια, παραισθήσεις, δυσκοιλιότητα, ορθοστατική υπόταση, διαταραχές ύπνου, απώλεια όσφρησης και διάφορες γνωστικές αναπηρίες.
Η νόσος του Parkinson (PD) επηρεάζει 1-2 ανά 1000 άτομα πληθυσμού ανά πάσα στιγμή. Ο επιπολασμός της νόσου του Parkinson αυξάνεται με την ηλικία και η νόσος επηρεάζει 1% του πληθυσμού άνω των 60 ετών, αν και εκτιμάται ότι περίπου στο 4% των ασθενών η διάγνωση της νόσου του Parkinson γίνεται πριν την ηλικία των 50. Σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με τη νόσο του Parkinson (PD). Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 1,2 εκατομμύρια έως το 2030. Η νόσος του Parkinson είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Alzheimer. Περίπου 60.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με νόσο του Parkinson κάθε χρόνο. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκόσμια ζουν με τη νόσο Parkinson. Οι άντρες έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Parkinson από τις γυναίκες.
Η νόσος του Parkinson προκαλείται από την απώλεια νευρικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται φαιά ουσία. Τα νευρικά κύτταρα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μιας χημικής ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη. Η Ντοπαμίνη δρα σαν αγγελιοφόρος μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος και έχει βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Εάν αυτά το νευρικά κύτταρα πεθάνουν ή υποστούν βλάβη, η ποσότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, με αποτέλεσμα οι κινήσεις να γίνονται αργές και αφύσικες. Η απώλεια νευρικών κυττάρων είναι μια αργή διαδικασία. Τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται όταν περίπου 50% της δραστηριότητας των νευρικών κυττάρων στη φαιά ουσία έχει χαθεί. Τι προκαλεί την απώλεια των νευρικών κυττάρων; Δεν είναι γνωστό γιατί συμβαίνει η απώλεια νευρικών κυττάρων που σχετίζεται με τη νόσο του Parkinson, αν και η έρευνα συνεχίζεται για να ταυτοποιηθούν πιθανά αίτια. Προς το παρόν, πιστεύεται ότι ένας συνδυασμός γενετικών αλλαγών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να είναι υπεύθυνος για την κατάσταση.
Ινοσιτόλη
συνένζυμο Q10
A-Λιποϊκό Οξύ
Ν-ακέτυλο-κυστεϊνη
L-Καρνιτίνη
L-Αργινίνη
** Όλα τα παραπάνω δεδομένα δημοσιεύονται ως κλινικές δοκιμές και δεν αναφέρονται σε ισχυρισμούς της EFSA. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να είναι ιατρική ή θεραπευτική συμβουλή.