Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (BPH)
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) είναι η πιο κοινή αιτία διόγκωσης του προστάτη που δημιουργείται ως αποτέλεσμα πολλαπλασιασμού του στρωματικού ιστού και των αδενικών στοιχείων. Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση όσο οι άνδρες μεγαλώνουν και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο ουροποιητικό, όπως να εμποδίσει/μπλοκάρει τη ροή των ούρων στην έξοδό τους από την ουροδόχο κύστη. Σημαντικό ρόλο στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη έχει ο εξαρτώμενος από τα ανδρογόνα πολλαπλασιασμός των αδένων και του στρωματικού ιστού.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) είναι το πιο κοινό νόσημα στους ηλικιωμένους άνδρες και η πιο συχνή αιτία συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS). Ο επιπολασμός της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αυξάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Ο επιπολασμός στην ηλικία των 90 ετών κυμαίνεται από 8% έως 60%.
Η παθοφυσιολογία της καλοήθους υπερπλασίας/διόγκωσης του προστάτη δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή. Έχει επιβεβαιωθεί ο κυρίαρχος ρόλος του συστήματος των ανδρογόνων και των υποδοχέων των ανδρογόνων. Οι υποδοχείς ανδρογόνων εκφράζονται στον ιστό της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και εκεί ενεργοποιούνται από τo ισχυρό ανδρογόνο διϋδροτεστοστερόνη. Η σύνθεση της διϋδροτεστοστερόνης ελέγχεται από το ένζυμο 5α-αναγωγάση. Αρκετά πρόσφατα αναγνωρίστηκε σημαντικά η σημασία της επίδρασης της φλεγμονής του προστάτη και των μεταβολικών παραμέτρων για την ανάπτυξη καλοήθους διόγκωσης του προστάτη (BPE) και των συμπτωμάτων στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (LUTS). (Gerontology 2019;65:458–464 https://doi.org/10.1159/000496289
Η συσσώρευση διϋδροτεστοστερόνης μέσα στον αδένα παίζει τον ρόλο του ορμονικού ρυθμιστή της υπερπλασίας. Η συσσώρευση αυτή πιθανά συμβαίνει εν μέρει λόγω του μειωμένου καταβολισμού του μορίου και εν μέρει λόγω της ενισχυμένης ενδοκυτταρικής δέσμευσης του μορίου. Η διαδικασία αυτή επιταχύνεται από οιστρογόνα, που αυξάνουν τα επίπεδα του υποδοχέα ανδρογόνων στον αδένα. Η αύξηση των επιπέδων του υποδοχέα ανδρογόνων επιτρέπει την επαγόμενη από τα ανδρογόνα ανάπτυξη ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία, όπου η παραγωγή ανδρογόνων είναι μειωμένη. (The American Journal of Medicine Volume 68, Issue 5, May 1980, Pages 745-756).
Εκχύλισμα γύρης Graminex
Serenoa Repens
Ψευδάργυρος Zn
** Όλα τα παραπάνω δεδομένα δημοσιεύονται ως κλινικές δοκιμές και δεν αναφέρονται σε ισχυρισμούς της EFSA. Αυτό σημαίνει ότι δεν σκοπεύουν να είναι ιατρική ή θεραπευτική συμβουλή.